Notas ao café…

Aumenta a fome no mundo

Posted in notas ao café by JN on Outubro 23, 2009

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Arcadio, «La Prensa»

O número de pessoas que sofrem do problema da fome chegou aos 1,02 mil milhões este ano, ou seja, 1 em cada 7 habitantes deste planeta passa fome de acordo com a Organização para a Agricultura e a Alimentação das Nações Unidas, apesar de esforço de quase doze anos para diminuir este número. A crise financeira global aumentou em cerca de 100 milhões este número, ao derrubar os meios de subsistência em muitas zonas do planeta. No entanto, e segundo um relatório da ONU, mesmo antes da crise o número estava já a aumentar.

Um pouco por todo o mundo, cientistas e especialistas da área agrícola procuram a melhor forma de aumentar em 50 por cento a produção alimentar mundial, para alimentar uma população que continua a aumentar. No entanto, como escreve Neil MacFarquhar no New York Times, muitos duvidam que tal irá acontecer apesar de existir o consenso geral de que existe terra agrícola, água e know-how suficientes para essa tarefa; um dos principais problemas apontados é o preço que terão esses mesmos produtos alimentares e se nos países mais pobres eles serão vendidos a preços que todos possam comportar:

[…] Agronomists and development experts who gathered in Rome last week generally agreed that the resources and technical knowledge were available to increase food production by 50 percent in 2030 and by 70 percent in 2050 — the amounts needed to feed a population expected to grow to9.1 billion in 40 years.

But the conundrum is whether the food can be grown in the developing world where the hungry can actually get it, at prices they can afford. Poverty and difficult growing conditions plague the places that need new production most, namely sub-Saharan Africa and South Asia.

A straw poll of the experts in Rome on whether the world will be able to feed its population in 40 years underscored the uncertainty surrounding that question: 73 said yes, 49 said no and 15 abstained.

The track record of failing to feed the hungry haunts the effort. But other important uncertainties also give pause. The effect climate change will have on weather and crops remains an open question. The so-called green revolution of the 1960s and ’70s ended the specter of mass famines then, but the environmental cost of chemical fertilizers and heavy irrigation has spurred a bitter divide over the right ingredients for a second one.

In addition, the demand for biofuels may use up crop land. And as scores of food riots in 2008 showed, oil prices and other income shocks can quickly drive millions more people into hunger, sending ripples of instability around the world.

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Imigrante
Angel Boligan

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