Notas ao café…

Água na Lua

Posted in notas ao café by JN on Novembro 16, 2009

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Manny Francisco, «The Manila Times»

Está finalmente confirmado: há água na Lua, no lado escuro da lua, nas crateras permanentemente obscuras do pólo sul, há água congelada e em grandes quantidades. O choque do motor de um foguetão Centauro contra a cratera Cabeus, a 9 de Outubro, observado de perto pela sonda LCROSS da NASA, permitiu confirmar o que outros aparelhos enviados tinham já sugerido com bastante certeza.

Desde que se foi à Lua pela última vez, em 1972, que existia o sonho de lá voltar e colonizar o satélite, com água qualquer tentativa de colonização ficaria facilitada. A água pode ser usada para consumo humano mas também para fazer combustível para foguetões. Só que o sonho de regressar à Lua e aí construir bases foi mais uma vez afastado, com a publicação, no fim do Verão, do relatório da comissão Augustine, sobre qual deve ser a estratégia da NASA; estratégia que não passa nas próximas décadas por qualquer tentativa de colonização da Lua.

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Cardow, «The Ottawa Citizen»

Escreve Michael D. Lemonick na Time:

[…] Analysis of the water ice may give scientists an eons-long look at environmental history: any ice lurking in the shadows of lunar craters would have been there for a long, long time — billions of years, even. On Earth, for example, scientists get their best information about the planet’s climatic history from ancient air trapped in polar ice, says Greg Delory of the Space Sciences Laboratory at the University of California, Berkeley. Similarly, the lunar poles are record keepers of conditions over long periods. They are the dusty attic of the solar system, says Michael Wargo, chief lunar scientist at NASA headquarters.

The moon’s ice might have come from comet impacts, which would date it back to the earliest days of our solar system; that ice would hold a record of the cosmic chemistry of those formative times. But the ice could have also been formed by particles streaming from the sun, which gradually combined with lunar minerals to form water, then ice. Or it might have come from Earth, perhaps in the gigantic collision that created the moon in the first place. Whatever its origins, says Delory, the prospect of studying it is really exciting.

In addition to its historical significance, water on the moon holds prospects for the future. If humans are ever going to establish a long-term presence on the moon, they will need water to drink, and tapping a local supply would be a lot more convenient than lugging it from Earth. Beyond that, water can be split into hydrogen and oxygen — the former makes pretty good rocket fuel, and the latter is useful for breathing.

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Jianping Fan (Guangzhou – China)

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